Met Erasmus+ opverkenning in Roemenië

donderdag, 23 mei, 2019

Onder de noemer Erasmus+ Key for Innovative Teaching ‘verhuisden’ acht SHD-leerlingen uit 4, 5 en 6 en vijf leerkrachten voor een dag of zes naar Navodari in Roemenië. Samen met een Italiaanse delegatie van twaalf werden ze via een erehaag warm ontvangen door de Roemeense gastheren en -vrouwen in traditionele klederdracht. Als teken van welkom mocht iedereen een stukje brood afbreken, in zout deppen en opeten. Het was een fijn weerzien na de vorige uitwisseling in november, toen Italianen en Roemenen aan de SHD te gast waren.

In de namiddag volgden de leerlingen lessen wiskunde, stem en techniek, samen met de Roemeense leerlingen in uniform. Dat was leerrijk, want het is duidelijk dat de basisleerstof ook met minder middelen en veel creativiteit kan aangebracht worden. Ze maakten een kubus van lucifers en klei om de oppervlakte en de inhoud te kunnen berekenen. Ook een cursus ruimtemeetkunde deed de ronde. Ook wat infrastructuur betreft, zijn de Roemenen creatief: het aantal klaslokalen is beperkt, dus worden ze in de voormiddag gebruikt door de basisschool en in de namiddag door de leerlingen van de secundaire school.

Heel mooi was het bezoek aan Constanta, met zijn prachtige geklasseerde gebouwen. Jammer genoeg zijn sommige in verval. Een van de straten telde dertien kerken, elk met hun eigen gelovigen. In de grote haven werd Rompetrol, een olieraffinaderij aangedaan. De finale bestond uit een fantastische aanblik op het presidentieel paleis in hoofdstad Boekarest.

Een bezoek aan de historische site Histria, een traktatie op een visschotel en een heus volksdansfeest maakten het bezoek af, op het slotevenement van dit twee jaar durende Erasmus+project na. Dat vond plaats op vrijdag: traditionele volksliederen en de samen afgewerkte travel guide werden gepresenteerd. Donna profesorra Adriana David, de projectmanager, en coördinators Geert Schaekers en Lucia De Maio verdienen een grote dankjewel, net zoals alle ouders die als gastgezin fungeerden.